Pohár Amose Pokorného aneb armáda v šachu!

V sobotu 16.3.2024 uspořádal Spolek vojenské historie Valtice na čele s agilním panem Trávníčkem další díl turnajového seriálu v rapid šachu, který je hrán na památku a počest československých legionářů. Proto když jsem obdržel pozvání na turnaj, tak jsem ani na chvíli nezaváhal nad účastí. Na turnaj jsem přizval také svoje klubové kamarády Pavla, Michala, Jakuba, Samuela a Lukáše. Hoši moje pozvání neodmítli a tak jsme se raním vlakem vydali na cestu směr Pálava. V Mikulově jsme přestoupili na okružní autobus do Velkých Pavlovic. Cestou se k nám připojil můj spoluhráč z brněnského městského přeboru Franta Režný, který si mi postěžoval na nezájem velkopavlovických šachistů hrát “kápédvojku” a informoval mne o novinkách v břeclavském šachu.

S milými přáteli Samem, Natašou a Ivanem

Na místo konání turnaje jsme dorazili krátce před devátou a v místní sokolovně probíhaly přípravy turnaje a začali se sjíždět hráči. Potkali jsme se zde s Vladanem Hrdličkou, Natašou Richterovou, Ivanem Kovácsem a ostatními přáteli ze světa 64 polí. Krátce po půl desáté zavelel pan Trávníček k zahájení celé akce. Hlavní rozhodčí Luboš Kuchynka turnaj nalosoval a účastnící povětšinou vojáci z povolání a členové aktivních záloh se pustili do boje.

Papírovým favoritem,jenž nakonec v turnaji zvítězil byl bývalý ministr zdravotnictví FM Roman Prymula. Celý sedmikolový rapid se nesl v přátelském a neformálním duchu, na nějaké drobné přehmaty se zas až tak moc nehledělo. Pro všech pětatřicet účastníků včetně dvou žen bylo zajištěno bohaté občerstvení a ochutnávka rumů značky Heffron.

Hlad rozhodně nebyl, bar byl plný řízků, salámů , sýrů a ostatních pochoutek

Turnaj odsýpal poměrně dobře, bylo několik občerstvovacích přestávek . Já vybojoval svoje obligátní tři body, včetně remízy s Pavlem a Natašou, která nabídku komentovala slovy “přece se my, staří známí nebudeme řezat”. Z kluků nejlépe bodoval Jakub.

FM Roman Prymula
Vítěz turnaje FM Roman Prymula a pořadatel celé akce František Trávníček

V turnaji zvítězil již zmiňovaný FM Roman Prymula, který bude zapsán na putovním poháru, drobné věcné ceny a hlavně pěkný šachově -společenský zážitek si odnesli jistě všichni účastníci. Poděkování patří panu Trávníčkovi za pěkný turnaj!