GPOA OPEN s rekordní účastí!

Poslední březnový čtvrtek uspořádal náš klub z pověření Jihomoravského šachového svazu krajský přebor dorostu a juniorů v kategoriích HD18 a HD20. Turnaj jsme uspořádali po čtvrté a podruhé měl turnaj status krajského přeboru. Po loňské, slabší účasti (24 hráčů), která byla způsobena dozvuky pandemie Covidu letos dorazilo 67 hráčů.

První kolo

Přípravy hrací místnosti – auly školy GPOA Znojmo na Dolní České započaly okolo půl osmé ráno, když dorazila početná kohorta domácích hráčů a začalo se vše chystat. Krátce po osmé školní lavice zaplnily aulu a vše včetně šachových souprav a hodin bylo připraveno. Pravda, trochu opět zazlobila technika, když se poněkud obstarožní tiskárna nechtěla skamarádit s počítačem hlavního rozhodčího, který si povzdechl a zavzpomínal na časy, kdy se turnaje losovaly ručně… Nicméně se po chvilce Zdeňkovi Molíkovi podařilo problém odstranit a tak již nic nebránilo dokončit přípravy na turnaj.

Pohled do hrací místnosti
Před zahájením bojů na předních deskách

Okolo deváté hodiny se již hrací místnost začala plnit mládežníky a jejich doprovodem, započala živá debata a volné partie. V 9:15 ředitel školy pan Pavel Kolář hráče oficiálně uvítal a popřál hodně zdaru v partiích. Po technicko – organizačních pokynech byla zvolena i námitková komise ve složení hlavní rozhodčí a pánové Dostál z mikulovského šachového klubu a Radim Buršík, jenž zastupoval pořadatele. Krátce dal hlavní rozhodčí pokyn zahájit hru a mládežníci, včetně čtyř dívek se pustili do klání. Oproti obvyklému pravidlu, že první kolo turnaje hraného švýcarem, kdy se spolu utkají silní hráči s těmi slabšími rychle končí, tak tentokrát se kupodivu na některých šachovnicích bojovalo až do “časovky”.. Celkově byl letošní středoškolský pohár co do obsazení hodně vyrovnaný a nikdo svému soupeři nedaroval body zadarmo o čemž svědčí i konečné výsledky.

Průběh posledních dvou kol díky vyrovnaným výsledkům a pomocným hodnocením mohl ještě řádně zamíchat pořadím na “bedně”.- nikdo neměl vítězství jisté! Turnaj probíhal svižně a bez komplikací, řešeny byly jen obligátní nemožné tahy a jedna porucha hodin – kterou sálový rozhodčí a zároveň hráč domácích Pavel Vejlupek promptně vyřešil. Po pátém kole byl turnaj v mírném předstihu a tak pořadatelé vyhlásili čtvrthodinovou pauzu k oddechu a posilnění, byly zveřejněny průběžné výsledky.

Zhruba ve tři hodiny odpolední znal středoškolský pohár svého vítěze, kterým se stal Jundrovský Jezdec Tadeáš Hladký, který také skončil jako nejlepší dorostenec a inkasoval tak první cenu 1600,-Kč a k ní navrch i prémii 300,-Kč od JmŠS. Stříbro a titul nejlepšího juniora získal student Gymnázia Matyáše Lercha Ondřej Mikulášek, šachově příslušen do ŠK Svornost Rousínovec. Ondřej s sebou na turnaj přivezl i své spolužáky, taktéž talentované hráče. Zde je vidět dobrá práce na poli královské hry díky Pavlu Blažkovi. Bronz získal domácí borec Jakub Molík a bramborovou medaili ovšem krytou pětisetkorunovou částkou jeho klubový kolega Filip Čtveráček. Za pěknými výsledky domácích borců stojí jejich trenér Zdeněk Molík. Pátý skončil teprve desetiletý Vojtěch Velím, který svým starším soupeřům v partiích řádně zatápěl a vybojoval si tak poslední finanční prémii 250,-Kč. Nejlepší dorostenkou byla vyhlášena Leontýna Hladká a pořadatelé ocenili diplomem a věcnou cenou i druhou nejlepší dívku Kristýnku Dorazilovou která také solidně obstála v turnaji. Třetí nejlepší z dívek byla domácí Agáta Skybová. Za zmínku stojí i solidní výkon 4/7 nováčka klubu SK GPOA Znojmo Lukáše Pelecha, kterému se podařilo udolat nejmladšího z klanu Hladkých Mikuláše. Věcné ceny sestávající se z šachových souprav, knih, drobné elektroniky, sladkostí a psacích potřeb si rozdělila většina účastníků turnaje.

výsledky

fotogalerie

Tadeáš Hladký – vítěz turnaje
Medailisté

Co dodat na závěrem? Sluší se poděkovat škole, jmenovitě panu řediteli Pavlu Kolářovi za poskytnutí hrací místnosti. Tomáši Rosnerovi za finanční podporu turnaje. E- shopu RP – šachy za krásnou knihu pana Jansy “Vlny a schody”, kterou si v počtu šesti kusů účastníci rozdělili. Paní Lence Voráčové za pořízení pěkných fotografií. Hlavně však všem mládežníkům za účast – byli jste všichni skvělí!

2 komentáře u „GPOA OPEN s rekordní účastí!“

  1. Nerad bych se chlubil cizím peřím, tak k poděkování panu Skoumalovi za organizaci a ke gratulaci mému kamarádovi Ondrovi Mikoláškovi ke druhému místu dodávám, že tento – navzdory zmínce v článku – není (bohužel) studentem Gymnázia Matyáše Lercha… 🙂

    Pavel Blažek

  2. Tentokrát musím pochválit rozhodčího. Vedl si dobře ale přestávka nikomu nesvědčí 🙁

Komentáře nejsou povoleny.