GPOA OPEN Opět jako přebor JmŠS v kategorII Dorostenců a juniorů

Ve středu 20.3.2024 uspořádal šachový klub SK GPOA Znojmo opět stále populárnější turnaj pro juniory a dorost – GPOA OPEN 2024. Turnaj se uskutečnil již po šesté a po třetí byl hrán jako jihomoravský krajský přebor dorostu a juniorů.

Tým pořadatelů se dostavil do hrací místnosti – auly školy GPOA Znojmo na Dolní České krátce po půl osmé. Po dohodě s vedením školy byla tentokrát výuka odkloněna, takže aula, třídy a ostatní prostory byly pně k dispozici hráčům a hráčkám. Opět trochu zazlobila technika, když školní počítač se nechtěl kamarádit s internetem, avšak tento problém rychle vyřešil student oboru IT na zdejší škole a hrající rozhodčí Samuel Vančura. Zhruba o půl deváté byla hrací místnost připravena a pořadatelé byli připraveni na nápor účastníků. Maturanti Tomáš Frk a Michal Čapoun se ujali prezence, která probíhala hladce i díky tomu, že byl turnaj, tak jako v předchozích letech, díky sponzorům bez vkladu. Po deváté hodině se dostavil ředitel školy pan Pavel Kolář a paní profesorka Alena Paulenková přivítat a pozdravit mladé adepty královské hry. Zde je nutno podotknout, že díky výborné spolupráce klubu a školy se dostavilo také poměrně hodně žáků ze znojemských základních škol, kteří tak mohli změřit svůj šachový um se středoškoláky.

Pohled do hrací místnosti

Po úvodním slovu následovalo info k turnajovým pravidlům, dorazili opozdilci a v 9.45 byl turnaj hlavním rozhodčím zahájen. Pořadatele příjemně překvapil stále rostoucí počet účastníků, který se letos vyšplhal na 70 hráček a hráčů. Zastoupena byla jak krajská špička, přes zlatý střed až po začátečníky, pro které to byla první turnajová zkušenost. Turnaje se zúčastnili také šachisté z kraje Vysočina. Loňský účastník Matěj Pavliš přivedl na turnaj svoje spolužáky. Mimo hráčů z brněnských šachových klubů a Gymnázia Matyáše Lercha, také tradičně početná výprava z Vyškova vedená Ondrou Mikuláškem,který na tamním gymplu vede šachový kroužek. Ze vzdálených končin jihomoravského šachového kraje dorazily také boskovické šachové naděje.

Přední šachovnice

Ratingově nejvýše nasazeným byl Tadeáš Hladký z Moravské Slávie Brno, který přijel obhájit loňské prvenství. Z početné sestavy domácích borců byl nejvýše nasazený Michal Relich, který se však nakonec propadl až na 18. místo. Nejmladším účastníkem byl teprve desetiletý Jakub Fila z pořadatelského klubu. Turnaj probíhal svižně a bez komplikací, nepřípustné tahy se téměř nevyskytovaly, takže sáloví rozhodčí Filip Čtveráček, Samuel Vančura a Lukáš Pelech nemuseli řešit žádné spory a plně se tak mohli věnovat vlastním partiím a hlavní rozhodčí mohl v klidu losovat a zpracovávat výsledky.

Nejmladší účastník turnaje – Jakub Fila

Na předních deskách byly k vidění zajímavé a kvalitní partie, škoda jen, že na zprostředkovanou žádost šachového historika a publicisty pana Kalendovského nikdo z mládežníků nereflektoval a svoje partie nezapisoval. Ku škodě tak přijde nejen bohatý šachový archiv páně Kalendovského, ale hlavně sami hráči.

Aula školy byla zaplněna šachisty

V turnaji zvítězil bez ztráty kytičky Václav Buchta z Lokomotivy, který si mimo prvního místa odnesl také finanční cenu a krajskou prémii za nejlepšího dorostence, stříbrný skončil Tadeáš Hladký z Morendy, bronz vybojoval sympatický Matěj Pavliš ze ŠO Gordic Jihlava, čtvrtou finanční cenu obdržel Matěj Tajovský z Durasu, který se stal také nejlepším juniorem. Pátý skončil vyškovský žák Jan Kotisa, který starším soupeřům řádně vypálil rybník. Z dívek se krajskými přebornicemi staly Kristýna Dorazilová a Leontýna Hladká, dobře si v turnaji vedla také Hanka Bártová z šachového klubu Světlá nad Sázavou a Sára Pešková z LOKO Brno. Z domácích se nejlépe umístil v silné konkurenci Filip Čtveráček.

S pomoci spolehlivého Pavla Vejlupka šlo zpracování konečných výsledků hladce 🙂
Kristýna Dorazilová a Leontýna Hladká
První pětice
Bronzový Matěj Pavliš
Stříbrný Tadeáš Hladký
a vítěz turnaje Václav Buchta

celkové výsledky zde

fotogalerie

Věcné ceny si odnesla kromě jistě pěkného šachového zážitku většina účastníků. Co tedy zbývá dodat na závěr? Sluší se poděkovat škole za poskytnutí reprezentativní hrací místnosti, sponzorům za ceny,Slavii Boskovice, Durasu Brno a ŠK Vyškov za zapůjčení hracího materiálu, ale hlavně všem šachistkám a šachistům za účast – byli jste všichni naprosto skvělí!