Pohár generálů Srstky a Přikryla ve Velkých Pavlovicích

Závěrem letošní šachové sezóny jsme se zúčastnili přeboru břeclavského okresu mládeže do 18 let, který se opět uskutečnil v pohostinném Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Čtvrtého ročníku tohoto stále populárnějšího turnaje se zúčastnilo celkem 58 dětí a mládežníků. Náš klub reprezentovala početná dvanáctičlenná výprava. Ze Znojma jsme se vydali vlakem o sedmé ranní a s přestupem na bus v Mikulově doputoval náš tým do Velkých Pavlovic v devět hodin, tedy hodinu před začátkem turnaje.

Cesta vlakem probíhala bez problémů

Na místě nás již očekával hlavní pořadatel pan František Trávníček ze Spolku vojenské historie a my se zapojili do stavění šachů. Po úvodním proslovu a zdravici hostů a sponzorů dal krátce po půl jedenácté hlavní rozhodčí a předseda ŠK Hustopeče Luboš Kuchynka pokyn ke hře a mládežníci se pustili do boje. Ratingovým favoritem byli Filip Čtveráček a Michal Relich kterým sekundoval hustopečský Kuba Škňouřil jako třetí nasazený. Z první desítky nejvýše nasazených byli naši hráči – Filip, Michal, Sam, Pavel a Matěj a tak se zdálo, že břeclavský přebor se lehce stane kořistí znojmáků. Po druhém kole byla vyhlášena první občerstvovací pauza na jídlo šachistů – párky, následovalo další kolo a turnaj hladce odsýpal. Počasí tentokrát přálo oproti loňskému úmornému vedru bylo pod mrakem a dvakrát nás postrašila mírná přeháňka, spíše pár kapek. Hrálo se tedy nepřerušeně.

Jirka a Michal
Michal, Pavel, Jirka, Filda, Lukáš a Sam
neúnavní účastníci většiny šachových akcí – bratranci Marek a Matěj Peroutkovi
s černými nejmladší účastník naší výpravy Pavlík Matola jenž vybojoval 4 body!

Partie zejména na prvních deskách byly hodně zajímavé a bojovné – vždyť se soupeřilo o putovní pohár generálů! Menší děti byly také v turnaji početně zastoupeny a držely se skvěle. Sálový rozhodčí a dobrý duch hustopečského šachu Jiří Lukáš Tesař řešil jen nemožné tahy, neboť děti byly jinak disciplinované.

Na devítce Vilém a na desítce Lukáš

Po pátém kole následovala další občerstvovací pauza – tentokrát vepřové řízky s chlebem. O mladé adepty královské hry tak bylo pečováno vskutku královsky! Po šestém kole se rozhodovalo o pořadí na bedně. Bude první Filip nebo jeho hustopečský konkurent teprve třináctiletý Jakub Oujeský? Oba shodně získali šest bodů, do hry tedy vstoupil pan Buchholz , který rozhodl ve prospěch našeho Filipa Čtveráčka. Filip se tak stal vítězem Poháru generálů Srstky a Přikryla a jeho jméno bude zapsáno na putovním poháru!

Filip a ředitel turnaje pan Trávníček
Filip přebírá putovní a ročníkový pohár
Šestice nejlépe umístěných – páté místo vybojoval Vilém a šesté Lukáš
Michal a Šimon

celkové výsledky

Zakončení letošní sezóny se tedy našim mládežníkům podařilo náramně! Po skončení jsme poseděli na místním fotbalovém hřišti, kde si ti mladší zahráli hru na honěnou pod názvem “chyťte Marka Peroutku” a po páté hodině jsme se rozloučili s malebnou krajinou pod Pálavou a vydali se na cestu k domovu.