Soustředění Ochoz u Brna 2016 aneb do paleolitu a zpět

Jak již zmínil před pár lety Vojta Havel v příspěvku Šachisté na Vranově jsou šachová soustředění výborné šachové akce. Během jednoho týdne se účastníci stihnou něco naučit, stmelit kolektiv, zaběhat si při hrách v lese a potrápit své hlavy u šachových i jiných úloh. Ale skrývá se za jedním týdnem spoustu práce pro organizátory, například 

1. Musí se sehnat chata

2. Nalákat spoustu dětí

3. Přesvědčit někoho aby vařil

4. Vytvořit program pro účastníky

Bod jsme vyřešili bravurně. Chata Aneta u Ochozu byla super. Dobře vybavená, kluci by možná nesouhlasili, potom co se “prali” se sekerkou. Pod chatou bylo ohniště, louka a také potok, díky kterému a mokrým ponožkám jsme zjiztili, ze je kousíček louky promáčený. Navíc chata se nachází v Moravském krasu, takže poblíž jsou jeskyně a úžasná příroda. A hlavně nesmím zapomenout na kluků oblíbený rybník, kde mě málem utopili :-).

V bodě dva nám organizace mírně pokulhávala a na soustředění nás bylo malinko. Bod tři byl vyřešen poměrně rychle, vařečky se ujal Mirek. (Děkujeme Mirkovi za nejluxsnější rizoto a špagety)

A překvapivě bod 4 se podařil asi nejlíp. Hned první den jsme byli přeneseni v čase do paleolitu, abychom našli pro šíleného vědce velice důležité kameny – magmariority. Jakmile jsme prošli strojem času, který Radek velice úspěšně rozbil, jsme se ocitli u ohně v chýši šamana. Šaman nám pověděl, kde můžeme magmariority najít. Proto jsme se vydali na strastiplnou a naučnou cestu údolím Říčky do jeskyní Netopýrka a Pekárna. Při návratu z naší výpravy jsme byli tak vyčerpaní a těšili se na večeři, že jsme námi těžce získané kameny (někteří kvůli nim i spadli na zadek, ale naštěstí to byli jen vedoucí) zapomněli hlídat a ukradl nám je šamanův potrhlý bratr. Byl to učiněný zloduch, protože nám je odmítal vydat. Takže jsme museli splnit spoustu úkolů na jejich získání. Spousta z nich zahrnovala již u kluků neoblíbený pinpongový míček. Nakonec se nám díky šamonovi a jeho potrhlé sestře Enchattrez podařilo kameny získat zpět a vrátit se šťastně domů.