Pohár republik v Mikulově

Ve středu 24. května se uskutečnil v Mikulově v reprezentativních prostorách Galerie Závodný třetí ročník česko – slovensko – rakouského turnaje družstev mládeže pod názvem Pohár republik. Turnaj uspořádal Spolek vojenské historie Valtice a soutěže se zúčastnilo celkem šest týmů. Dva týmy z Rakouska (Gymnázium Komenský Vídeň), dva ze Slovenska a Českou republiku reprezentoval tým Hustopečí a samozřejmě náš ze Znojma ve složení Michal Relich, Agáta Skybová (oba Gymnázium Dr. Polesného), Filip Čtveráček z GPOA a Lukáš Pelech SOU Přímětická.

Ranní cesta vlakem probíhala v naprosté pohodě 🙂

Ranní cesta ze Znojma do Mikulova probíhala bez problému a zhruba po hodince jízdy vlakem nás přivítal malebný Mikulov a my se vydali pěšky z nádraží do historického centra města.

Hrálo se v prvním poschodí Galerie Závodný

Asi po půl desáté jsme dorazili na místo turnaje. Turnaj se uskutečnil v pěkném prostředí Galerie Závodný. V přízemí se nachází malá kavárna s příjemnou obsluhou, hrálo se v prvním poschodí přímo mezi exponáty galerie.

Pohled do hrací místnosti

Turnaj se uskutečnil pod patronátem brigádní generálky v.v. paní Lenky Šmerdové . Po úvodním proslovu hostů a hlavního pořadatele pana Františka Trávníčka dal hlavní rozhodčí Ing. Luboš Kuchynka pokyn k zahájení turnaje a mládežníci se pustili do hry. Hrálo se systémem každý s každým jednokolově rapid tempem 2×15 min.

Utkání probíhalo pod bdělým okem hlavního rozhodčího Ing. Luboše Kuchynky

Pořadatelé zajistili pro všechny účastníky bohaté občerstvení a k dispozici byla vyhlídková terasa, kde s trenéry a doprovodem živě diskutovala paní Šmerdová, jenž se zajímala o práci s dětmi v šachových klubech a kroužcích. Po několika letech jsem se setkal s našim bývalým hráčem a nyní pedagogem Gymnázia Komenský ve Vídni Josefem Petlákem ml. který na turnaj dovezl dvě družstva. Příjemně mne překvapila jazyková vybavenost studentů – všichni ovládali bravurně mimo němčiny také češtinu nebo slovenštinu!

Naši v zápase proti rakouským studentům
Michal proti hustopečskému Jakubu Škňouřilovi. Michalovi se podařilo Kubu porazit.
Josef Petlák ml. se svými studenty.

Turnaj probíhal svižně a bez komplikací a krátce po druhé hodině dospěl Pohár republik zdárně ke svému konci. Výsledek víceméně odpovídal ratingovému nasazení týmů a Pohár republik tak vybojoval tým “Slovensko A”. Naše družstvo vybojovalo čtvrté místo viz výsledky zde

Sympatická patronka turnaje Lenka Šmerdová a mecenáš umění, majitel galerie a nadšený šachista pan Eduard Závodný.
Společné foto

Slavnostního vyhlášení se zúčastnila také starostka Mikulova paní Jitka Sobotková a exministr obrany SR pan Kašický, který také hráčům předal hodnotné věcné ceny. Zde musím podotknout, že ceny byly pro všechny zúčastněné a dokonce i pro trenéry a doprovod! Každý z doprovodu dostal věcnou cenu a dort: My jsme ten můj spořádali hned na místě :-). Krásnou publikaci 100+1 Leteckých pohledů na Česko a Slovensko jsem si odvezl jako památku na tento skvělý turnaj!

Znojemský tým ve složení Michal, Filip, Agáta a Lukáš.
Filda relaxující

Po skončení turnaje se Míša Relich vsadil s Lukášem Pelechem o to , kdo dříve vyběhne na Svatý kopeček. Já s Agátou a Fildou jsme zůstali raději sedět u prvního zastavení křížové cesty. V závodu v běhu zvítězil Michal a po krátké procházce Mikulovem jsme se vydali na cestu zpátky domů.