Pohár ředitele GPOA jako poslední díl JMŠS KP mládeže v rapidu

Minulou sobotu uspořádal náš šachový klub SK GPOA Znojmo z pověření Komise mládeže JmŠS a za podpory školy GPOA Znojmo závěrečný díl populárního turnajového seriálu mládeže v rapidšachu.

Turnaj mladších žáků pod bedlivým dozorem trenérů – vyškovského Standy Vémoly a hustopečského Luboše Kuchynku

Po početně tradičně silně obsazeném aprílovém turnaji v Rajhradě a rekordním Gillarově memoriálu v Brně jsme se ani my nenechali zahanbit. Do královského města Znojma dorazila rovná stovka šachmilovných dětí a mládežníků doprovázena početnou kohortou rodičů, trenérů a vedoucích kroužků. Na Pohár ředitele si našli cestu i mladí hráči z jiných krajů. Mimo krajských talentů, ale i začátečníků k nám dorazili šachisté ze Starého Města jenž reprezentovali sourozenci Staří a také šachisté ze Sulimova a Velké Bíteše.

I nejmenší děti se nezalekly bojů na 64 polích

Velkou výpravu dovezl také hustopečský Luboš Kuchynka jenž mimo vlastních svěřenců vzal pod křídla i děti z Velkých Pavlovic. Velmi početné zastoupení měl také tradičně i brněnský Duras, kde se mládežníkům věnuje tým zkušených trenérů pod vedením Neklana Vyskočila. Lokomotivní mládež doprovodil na turnaj sám krajský šéf mládeže Mirek Hurta. Přísně avšak spravedlivě hodnotil hru vyškovských dětí nestárnoucí a stále aktivní Standa Vémola,

Turnaj mladších žáků rozhodovali Jakub Molík a Samuel Vančura

Po obligátním asi půlhodinovém zdržení, kdy se čekalo na opozdilce jenž bloudili po objížďkách mezi Brnem a Znojmem o desáté dopolední po úvodním slovu ředitele školy pana Pavla Koláře turnaj začal.

Bratranci Peroutkovi analyzují partii
Tomáš, Ondra a Alisa z Jundrova sledují hru Agáty Skybové

V turnaji mladších žáků nebylo o nemožné tahy nouze a sáloví rozhodčí Sam Vančura a Jakub Molík měli plné ruce práce. Děti bojovaly srdnatě i když sem tam nějaká ta slzička ukápla nad prohranou partií.

Turnaj starších žáků byl hrán v aule školy.

V aule v prvním poschodí probíhal B – turnaj starších žáků HD12 a HD14, kde jsme umožnili start i hráčům narozeným v roce 2008 a 2007, kteří moc příležitostí zahrát si se svými vrstevníky nemají. Mimo nás byla stále opomíjená kategorie HD16 hrána díky panu Vyskočilovi jen na Gillarově memoriálu. U starších žáků a dorostu se již nemožné tahy téměř nevyskytovaly, takže sálový rozhodčí Pavel Vejlupek neměl tolik práce s nemožnými tahy a jinými reklamacemi.

B – turnaj pod taktovkou Pavla Vejlupka

Vzhledem k tomu, že Pohár ředitele byl posledním turnajem, kde mohli mládežníci ještě vylepšit svoje skóre a zabojovat o postup na republiku, tak byly viděny opravdu líté boje. Na prvních deskách se bojovalo do časovky , téměř na vteřiny a byly viděny zajímavé partie, leč je nikdo nezapisoval a autor tohoto článku nejspíš zklame šachového publicistu a historika pana Kalendovského jenž projevil o partie zájem 🙂 . Po čtvrtém kole turnaj navštívil i můj klubový kolega Jakub Marek který odprezentoval mladým šachistům turnaj Znojemská rotunda ,který proběhne na sklonku prázdnin u nás ve Znojmě.

Trojice medailistů v kategorii mladších žáků

Turnaj mladších žáků jako tradičně předběhl o celé kolo konec turnaje těch starších a bylo vyhlášeno celkové pořadí a předány diplomy v cenách kategorií. Turnaj opanoval Ondřej Hrádek z brněnského Durasu, stříbro vydobyl Matěj Benda z Jezdců Jundrov a bronzový skončil Mirek Snopek z Vyškova. Náš Pavlík Matola skončil jedenáctý.

Vyhlášení turnaje starších žáků – celkové pořadí

Starším žákům zavládl kuřimský talent Vašek Šetina a na stupně vítězů jej doprovodili stříbrný Vašek Buchta z Lokomotivy a bronzový Vojta Karafiát z Durasu.

cenový fond

No a jak se vedlo nám? Inu v domácím prostředí se našim talentům tentokrát příliš nedařilo. “Prodáme tě do lokálky!” zaznělo napůl výhružně a napůl pobaveně k Filipovi Čtveráčkovi, který vybojoval čtyři body ale v celkovém pořadí se propadl na 27. místo. Ostatní moji svěřenci vybojovali víceméně svůj obvyklý standard, jen Agáta litovala prohry s klubovým parťákem a spolužákem Markem Peroutkou. Svoji premiéru si odbyl i Kamil Kovačovič se dvěma body.

Závěrem se sluší poděkovat škole, jmenovitě panu řediteli Kolářovi za poskytnutí hrací místnosti, paní profesorce Paulenkové za diplomy ale hlavně všem hráčům za účast!

Konečné pořadí turnajového seriálu a postupy zveřejní Mirek Hurta již brzy na webu svazu.

výsledky