Turnaj Ve Velkých Pavlovicích jako příjemné zakončení sezony

V sobotu 18. června jsme se ve složení Sam, Kuba, Marek, Matěj, Vojta, Filip a já vydali na Břeclavsko podruhé. Tentokrát na neoficiální turnaj mládeže ve Velkých Pavlovicích, na který nás pozval František Trávníček z Klubu vojenské historie ve Valticích. Utkání dětí a mládeže do 18 let bylo hráno na památku dvou místních rodáků a válečných hrdinů generálů Srstky a Přikryla. Oba bojovali v první světové válce a zasloužili se o naši svobodu a rozvoj předválečné armády a svými životy zaplatili za nacistické okupace jako příslušníci odboje. Spolek pořádá různé společenské akce a na popud pana Trávníčka také šachové turnaje a simultánky.

Ze Znojma jsme se vydali vlakem do Mikulova a následně autobusem do Velkých Pavlovic. Jízda z Mikulova byla spíš vyhlídková, neboť autobus objel Pálavu snad třikrát dokola a my se tak mohli pokochat malebnou krajinou. Krajina pod Pálavou však byla v historii něco jako magnet na katastrofy všeho druhu. Kluci jen nevěřícně zírali, když jsem jim vyprávěl o železničním neštěstí v nedalekých Šakvicích, utonulých dětech na Dyji, jež se vydaly na školní výlet a ostatních nehodách. Faktem však je že všechny tyto karamboly způsobil člověk svou nezodpovědností a nedbalostí a nelze za to vinit líbeznou krajinu lemovanou vinicemi. Dosti ale historie a zpátky do současnosti.

Zahájení turnaje – hlavní rozhodčí p. Kuchynka, starosta, ředitelka ekocentra a Fr. Trávníček
Turnaj v plném proudu.

Do Pavlovic jsme dorazili krátce před devátou a po pár minutách chůze jsme se ocitli v příjemném prostředí ekocentra Trkmanka, kde již čekali pořadatelé na čele Frantou Trávníčkem a Lubošem Kuchynkou, který se ujal řízení turnaje. V turnaji jsme byli vlastně “cizinci”, neboť všichni mládežníci byli z klubů a kroužků z okresu Břeclav, vyjma dětí z šachového klubu v Prušánkách. Krátce po půl desáté se tak 48 dětí a mládežníků pustilo do boje. Turnaj odsýpal bez komplikací po pátém kole bylo nachystáno občerstvení ve formě párků, kterých mohl každý sníst, co hrdlo ráčí.

Společné foto znojemské výpravy.

V turnaji se klukům dařilo naprosto skvěle. Kuba Molík skončil v absolutním pořadí třetí za ratingově silnějšími Matyášem Hrádkem a Martinem Vaculíkem z ŠK Hustopeče, Filip vybojoval čtvrté místo a úspěšnost přes 50% měli i ostatní – Vojta dokonce přeskočil Sama a bratrance Peroutkovi. V turnaji byly vyhlášeny i věkové kategorie a drobnou věcnou cenu si odnesl každý hráč.

Celkové výsledky

Společné foto všech účastníků
Medailisté: 1. Matyáš Hrádek 2. Martin Vaculík 3. Jakub Molík

Závěrem bychom rádi poděkovali Klubu vojenské historie ve Valticích na čele s Františkem Trávníčkem za pozvání na perfektní akci, kterou jsme ukončili neformálně šachovou sezónu. Ekocentru Trkmanka za pohostinné prostředí a Luboši Kuchynkovi za bezproblémové řízení turnaje.

Na nádraží v Zaječicích

Nezbývá tedy, než se těšit na brzkou shledanou na dalším a neméně skvělém turnaji!