Pohár ředitele GPOA – předposlední díl KP mládeže v rapidšachu

V sobotu 14.května opět hostily reprezentativní prostory školy GPOA na Dolní České ve Znojmě mládežnický turnaj. Jednalo se o předposlední díl Jihomoravského krajského přeboru mládeže v rapidu. Začátkem týdne byl stav přihlášek na necelých padesáti účastnících , což ve mne spolu s výhledem na pěkné počasí o víkendu vzbuzovalo mírnou skepsi. Nakonec ale na turnaj dorazilo 80 hráčů a hráček. Nad turnajem převzal záštitu ředitel školy pan Pavel Kolář, který také mladé šachisty přišel osobně pozdravit a popřát hodně zdaru. Prezence se ujali Sam Vančura a Kuba Molík, kteří se zhostili práce pořadatelů a rozhodčích na jedničku! Na poslední chvíli dorazilo ještě pár opozdilců , kteří bloudili po objížďkách. Doplnila se startovní listina a krátce po půl desáté byl turnaj zahájen. V kategorii mladších žáků šachovalo 27 dětí a jejich turnaj probíhal v klubovně v přízemí.

Turnaj mladších žáků – rozhodčí Samuel Vančura nastavující hodiny. Mirek Hurta sleduje hru svých svěřenců

Starší žáci v počtu 53 hochů a dívek zaplnili aulu v prvním poschodí. První kolo u menších dětí se poněkud protáhlo a to díky velkému počtu nemožných tahů a pravidlu prohry až po tom třetím nemožném tahu.

Turnaj starších žáků

Utkání starších probíhalo vcelku hladce, jenom v pátém kole si někteří sedli jinak, než měli. Co teď? Tázavé pohledy v dětských očích v nichž se zaleskla slzička- bude se kontumovat? Problém se nakonec vyřešil smírně, bez sankcí a hrálo se dál. Turnaj mladších žáků skončil jako obvykle s mírným předstihem a tak jsme přistoupili k vyhlášení výsledků. Na prvním místě se umístil Daniel Zavřel ze ŠŠ Hříbata následován Vítem Hlinkou z brněnské Lokomotivy. Bronzový skončil Radek Klimus ze šachového klubu Hustopeče. Zde musím vyzdvihnout práci šéftrenéra pana Luboše Kuchynku, který na turnaj přivezl velké množství hráčů z vlastního klubu ale také děti ze Slavoje Velké Pavlovice. Jak vidno dlouholetá a pečlivá práce s dětmi přináší své plody. Názory, že o šachy není mezi mladými zájem se ukazují jako liché.

Luboš Kuchynka analyzuje partii

V B – turnaji zvítězila Kristýnka Dorazilová z SK Vyškov a zajistila si tak postup na republikové finále! Stříbrný skončil Andrej Souček z ŠK Kuřim a bronz vydobyl Tobiáš Komárek z Jezdců Jundrov. Turnaje se zúčastnili i děti z Ukrajiny a podávaly velmi solidní výkony jako například devítiletá Alisa Levchenko. Jak se dařilo našim svěřencům? Nejlépe si vedl Filip Čtveráček, který skončil s 5,5 body a horším buchholzem čtvrtý. Vojta a Marek získali 2,5 body. Oto vybojoval body dva a Bára získala na svém prvním velkém turnaji bod jeden.

Výsledky

Závěrem se sluší poděkovat škole za zapůjčení hracích prostor, šachistům z Vyškova, Hrušovan a brněnského Durasu za výpomoc s hracím materiálem, ale hlavně všem dětem za účast!