Postup do druhé ligy po 12 letech

Já osobně si ten šachový okamžik, kdy se ve Znojmě naposledy hrála druhá liga nepamatuji, ale o to více se tímto historickým okamžikem stala neděle 13. 3. 2022, kdy jsme jako SK GPOA Znojmo poskočili zase šachově o jedno patro výše. O jedno kolo před koncem soutěže mít jistotu postupu a už „jen“ dohrát poslední kolo, které nás ještě může udržet na prvním místě, tomu se říká přímo luxus. Všemu napomohla konečná remíza dohrávky mezi Vyškovem a Durasem Brno, která nás katapultovala k další rundě připití v mírně nervózní až trochu skleslé atmosféře po prohraném zápase s Veselím nad Moravou. Po prohře se sice slaví postup špatně, ale nedá se upřít to, že jsme za ním až na pár menších klopýtnutí mířili celou sezónu, a měli vždy celou situaci ve svých rukou, a nemuseli se spoléhat přímo na výsledky ostatních týmů. Co se při bilancování této sezóny nedá opomenout je to, že bez teď již bývalých hráčů TJ Znojmo by se nám to jistě nepodařilo, a nehráli bychom prim. Vyztužený tým našel přemožitele až v předposledním kole, které ovšem můžeme záhy napravit v posledním zápase v Kuřimi, a oslavit postup i z prvního místa!

Už se pomalu pokukujeme po skládání sestavy na příští rok s pokorou čišící ve slovech Libora Dvořáka: „Když budeme hrát druhou ligu, je jasné, že nemůžeme spadnout do KP2.“

Čas předzápasových příprav se pomalu ale jistě mění v čas pozápasových oslav, a je nutné si je po tak dlouhé době užít plnými doušky…

Jako organizační pracovník/skoro kapitán po boku Honzy Dočekala bych tímto chtěl poděkovat všem, kteří mají na postupu zásluhu, ať už se jedná o hráče samotné nebo vedení klubu, které se stará o to, že klub funguje, všem řidičům a lidem půjčujícím nám auta na zápasy, až po naše nejmladší hráče, kterým chceme být tímto vzorem a ukázkou, že na Znojemsku mají šachy stále budoucnost a s pílí se dá dostat opravdu vysoko.

Celou tuto postupovou ságu zároveň provázela v posledních kolech zajímavá kuriozita, kdy i když jsme ještě neměli postup před předposledním kolem jistý, tak nám v souhře výsledků dvě nečekané prohry stačily. Myslím, že je snad i na pomyslný zápis do tabulek, že nám první prohra zajistila postup a druhá první místo… Jsem si jistý, že na tento styl postupu nikdo nesázel.

Zároveň chci za celý tým pogratulovat i týmu Vyškova, který nás ve druhé lize z naší skupiny doplní.