O pohár Bystrcké radnice

Bystrčtí Olejáři uspořádali v sobotu 12. září již 26. ročník turnaje v rapidu pod názvem “O pohár Bystrcké radnice”. Pozvání na turnaj od sympatického vedoucího “Olejářů” Jury Řehůřka nešlo odmítnout. Vyrazili jsme tedy autobusem ze Znojma ve složení Matěj a Marek Peroutkovi a moje maličkost. Na terminálu v Miroslavi se k naší výpravě připojil nováček našeho klubu Vojta Kopeček. Na místo konání jsme dorazili na poslední chvíli, neboť turnaj vzápětí začal.

Hrací sál – Společenské centrum v Bystrci

V turnaji se spolu utkalo v devíti kolech 54 hráčů různé herní síly od mezinárodních mistrů Bureše, Vyskočila a Půlpána, přes ligové hráče z Ořechova, známého šachového historika pana Kalendovského až po děti a rekreační hráče. Turnaj probíhal svižným tempem a prakticky bez sporů.

Pohled na čelo turnaje

Hrací místnost – Společenské centrum v Bystrci je pro turnaje ideální místo, místnost je prostorná s možností oddechu v předsálí, od dvou hodin byla otevřená malá kavárna, takže si hráči mohli zakoupit občerstvení. Venku se dalo posedět v přilehlém parčíku. V přestávce mezi jednotlivými koly si člověk mohl vyslechnout názory ostatních na celkovou situaci, která příliš nepřeje šachovým akcím, jenž se tak ocitají v ohrožení. Ale zpět k turnaji, po devátém kole byl znám vítěz IM Jakub Půlpán se sedmi body, kterému na paty šlapal Danny Gajdoš také se sedmi body, ale horším pomocným hodnocením, třetí skončil sympatický Jarda Bureš.

Fotky

Výsledky

Vojta proti pořadateli turnaje panu Řehůřkovi

A jak se vedlo nám? Inu v ratingové přesile jsme se točili na zadních deskách. Já vybojoval 3,5 bodu, Matěj body tři, a to ještě se málem o jeden bod připravil, když na dotaz rozhodčího Ondry Zámečníka, zda-li prohrál, tichý a málomluvný Matěj odpověděl ano. Vše se nakonec vysvětlilo a Matějovi byl bod připsán. Marek vybojoval body dva a Vojta, pro kterého to byl vlastně první “velký turnaj s dospělákáma” také dva body. Potěšující byla i pochvala pana Kalendovského, že jsou kluci celkem šikovní a mají potenciál. Po vyhlášení výsledků jsme se vydali na cestu zpět, kluci si po cestě vyměňovali dojmy z turnaje, porovnávali svoje výsledky a já musel vysvětlovat rozdíly mezi progresem a buchholzem. Zvídavý Vojta chtěl vědět, jak se postupuje při rovnosti bodů a všech pomocných hodnocení. Co dodat na závěr? Turnaj se nám velmi líbil, měl vysokou sportovní úroveň a příště přijedeme zase!