ELO aneb “GALIMATYÁŠ”

Tuhle jsem kecal s kamošem a zeptal se mě jaký že mám ELO? Já na to odvětil a jaký myslíš? On nechápavě zírá a já začínám vysvětlovat…

Od loňska může mít šachista až pět různých ELO koeficientů a je jen otázkou, kdy přibudou další. Původní výkonnostní třídy upadají do pozadí a i když jsou stále ještě v databázích vedeny, tak už o ně šachisté nebojují a jsou jim přiřazovány podle uhraného osobního koeficientu a abych pravdu řekl, tak ani nevím podle kterého. Zkrátka světová šachová organizace FIDE a Šachový svaz České republiky nám v tom udělali pořádný zmatek (jinými slovy galimatyáš).

Šachista registrovaný v ŠSČR může mít ELO pro praktický šach a ELO pro RAPID šach. RAPID šachem jsou míněny partie s časovým omezením od 15 do 60 minut na partii a hráče. Výpočet těchto osobních koeficientů je stanoven v klasifikačním řádu ŠSČR

Šachista registrovaný ve FIDE může mít FIDE ELO pro praktický šach FIDE ELO pro RAPID šach a FIDE ELO pro bleskový šach.

Všechna ELA jak ŠSČR tak FIDE lze pro registrované šachisty v ŠSČR vyhledat v databázi na stránce db.chess.cz. Nově jsou zde uvedeny ELA ŠSČR k 5.5.2014 a FIDE ELA k 1.5.2014, do kterých se promítly soutěže družstev z uplynulé sezóny 2013/2014.

ELO ŠSČR pro praktický šach

Bývaly doby, kdy byl dolní limit tohoto koeficientu 1550, což odpovídalo 3. výkonnostní třídě. Začátečníkům a hráčům s 5. výkonnostní třídou byl přiřazen nasazovací koeficient 1250 a hráčům se 4. VT pak 1350. Bylo i dost hráčů bez ELA se 2.VT a ti měli nasazovací koeficient 1750.

Dnes už je dolní limit 1001. Hráči bez VT a s 5.VT mají nasazovací koeficient 1000, hráči se 4.VT mají 1100 a hráči se 3.VT mají 1250. 2.VT dostane každý hráč, který si uhraje ELO 1550 a 1.VT pak každý hráč, který si uhraje ELO 1900. Zde vznikla dost velká díra mezi 2.VT a 1.VT.

ELO ŠSČR pro RAPID šach

Toto je něco zcela nového a čas ukáže, zda není toto ELO zbytečné. Každopádně platí stejná pravidla pro výpočet, akorát se počítá z RAPID partií. Já sám jsem ještě žádný takový turnaj nehrál, ale třeba Memoriál Ing. Turka, který bude tuto sobotu ve Znojmě, bude na toto ELO (a také na FIDE ELO pro RAPID šach) započítán.

FIDE ELO pro praktický šach

Toto ELO funguje již dlouhou dobu. Do České republiky bylo zaváděno postupně a za dob mého mládí ho mělo asi jen 200-300 hráčů. Dolní strop byl tehdy 2000. Tento dolní strop se postupně posouval stále níž přes 1800, 1600 až k 1250, což je dnešní dolní hranice. Většina turnajů v klasickém šachu v ČR je započítávána i na FIDE ELO a tak ho má dnes skoro každý hráč v ČR.

Rekord drží Magnus Carlsen, kterému v březnu 2014 vyšlo FIDE ELO 2881.

FIDE ELO pro RAPID šach

Také jedno z nových čísel. Je otázkou, zda může mít hodnocení na základě jednorázového výkonu na turnaji v RAPID šachu (eventuelně v bleskovém šachu)  nějakou vypovídající hodnotu o výkonnosti hráče.

FIDE ELO pro bleskový šach

Spolu s několika spoluhráči z oddílu jsme v březnu sehráli Přebor JMŠS v bleskovém šachu družstev, který byl na toto ELO započítán a nyní disponujeme tímto novým koeficientem. Abych pravdu řekl, tak mě nějak zvlášť neinteresuje a považuji ho stejně jako ELO pro RAPID šach za zbytečné a nevypovídající o aktuální herní síle hráče.