Víkendové vyrovnané boje

Další z šachově nabitých víkendů je za námi.

Sobota – krajský přebor mládeže

V sobotu jsme se v základní sestavě – Kuba, Ondra, Lucka, Radek a Leoš – vypravili do Brna na druhý sraz krajského přeboru mladšího dorostu.

Jenom krátce připomenu, jakým systémem se soutěž hraje. Letos se přihlásil velký počet šestnácti družstev. Není tedy možné sehrát celou soutěž systémem každý s každým, proto se týmy rozdělily podle lokality do dvou skupin po osmi. V prvních dvou srazech (sedm kol) se utkají mezi sebou družstva ve skupinách, třetí sraz bude finálový, kdy proti sobě budou o postup soupeřit první čtyři týmy z obou skupin, zbylé týmy budou hrát o čest a slávu 🙂

Po prvních třech kolech jsme se krčili na předposledním, sedmém, místě. Náš cíl tedy byl vyšvihnout se aspoň na čtvrté, abychom se mohli utkat s těmi silnějšími týmy, ačkoliv už šance na postup nebyla téměř žádná.

První kolo jsme dostali Zastávku. Výhra byla hladká, 4:1. S odřenýma ušima byla výhra Kuby na první šachovnici. Jeho soupeřka ho překvapila dobře připraveným Budapešťským gambitem, který Kubajz moc nezná. Ve věžovce s pěšcem míň ale Kuba vyhrál zkušeně na čas.

Druhé kolo jsme dostali docela nebezpečnou Lokomotivu C. Ze začátku vypadaly téměř všechny partie prohraně, ale nakonec se to nějak zvrátilo a vyhráli jsme 3:2. Třetí kolo s vedoucí Lokomotivou D měl naprosto opačný průběh. Ze začátku to vypadalo velice nadějně, až jsem se radoval, že zase vyhrajeme. Nakonec vyhrál ale jen Kuba a Radek. Kuba měl kvalitu míň, ale pustil se do divokých zápletek, ve kterých svou soupeřku přehrál. Radek měl o koně míň, ale dokázal si vyrobit nezastavitelného volného pěšáka, postavil si dámu ve stejný moment jako soupeř, nějakými kombinacemi vyrovnal materiál, nakonec zbyly na šachovnici dvě dámy a pár pišků, Radek si doběhl ještě pro jednu dámu, pak se mu po dlouhém soupeřově šachování podařilo najít pro krále úkryt za svými dvěma dámami, a pak už nebyl problém vyhrát. S Lokomotivou tedy prohra 2:3.

Před posledním kolem jsme balancovali na hranici postupu. Jestli mě paměť neklame, byli jsme čtvrtí, ale další dva týmy zá námi měly stejný počet bodů jako my. Museli jsme tedy v sedmém kole uhrát alespoň stejný výsledek, což se nepodařilo. Prohráli jsme s Lokomotivou 1½:3½ a Zastávka (jeden z týmu za námi) remizovala, takže se vyšvihla před nás.

Celkově jsme tedy skončili pátí, na první nepostupové příčce.

Naše sobotní výprava mi docela udělala radost, protože celý náš tým bral svoje partie velice zodpovědně, dokonce většinu partií jsme stihli na místě v rychlosti zanalyzovat. Myslím, že kdybychom ještě do týmu přibrali Šimona a nastupovali v nejsilnější sestavě, měli bychom reálné šance na postup do první ligy.

Vůbec ale nejsem nadšený ze systému soutěže, ve kterém v jednom dni musíme odehrát čtyři partie, které v součtu mohou teoreticky trvat až osm hodin. Stejné obavy jsem měl i loni, proto jsem při hlasování o systému soutěže byl pro variantu s menším počtem kol. Minule ale kola většinou končila dříve a proto se to ještě dalo zvládnout. Letos jsou partie mnohem těžší a kola většinou trvala téměř plné dvě hodiny. Vzhledem k tomu, že do hrací místnost se ze Znojma dopravujeme skoro dvě hodiny, je celý den velice náročný. Mimo to, že na děcka to musí být velká zátěž, je únava vidět i na klesající kvalitě partií v posledních kolech.

Neděle – soutěže dospělých

V neděli jsme opět hráli dva zápasy okresního přeboru a jeden krajský přebor. V okresu se hrálo proti TJ a Břežanům. Břežany náš tým B hladce porazil, jen na první šachovnici jsme ukořistili remízu. Zatím neporažené TJ mělo trošku těžší práci s naším týmem C. Ondra zvládl běhěm třinácti tahů téměř vyčistit všechny soupeřovy figurky na královském křídle. Další partie se bohužel prohrály, tak Lydka na první dala remízu a celkově tedy C prohrálo 1½:3½.

Výsledky okresu

V kraji jsme doma přivítali tým z Tetčic. Naše týmy jsou shodně kandidáty na sestup, proto se jednalo opět o důležitý zápas. Po zahájení stál hůř snad jen Martin, na pár šachovnicích to pro nás vypadalo docela slibně. Dočmen a Luboš na prvních dvou deskách zkušeně vyhráli, já jsem remizoval, Šimon přidal ještě jednu výhru, Světla s Kubou prohráli, takže za stavu 3½:2½ hráli Fojťa a Martin. Fojťova pozice byla trochu lepší, ale s velkými šancemi na remízu, takže celková remíza byla skoro jistá. Martin měl na šachovnici trochu lepší koncovku, takže jsme doufali ve výhru. Dostal se do této pozice (Martin, černý, je na tahu):

Martin zahrál Sxc6, po kterém bílého h pěšec utíká nezadržitelně do dámy. (Zkuste najít vyhrávající pokračování za černého!) Ještě se chvilku snažil o odpor, ale nakonec prohrál. Fojťa podle očekávání remizoval, takže celkově jsme s Tetčicemi remizovali 4:4.

Po tomto kole jsme tedy opět osmí, což je pravděpodobně nesestupová příčka. Kromě prvních dvou a posledního týmu je pořadí velice vyrovnané, třetího od jedenáctého (předposledího) dělí pouhé dva body. Jako vždy nám proto držte palce do dalších kol, ještě se musíme snažit o udržení, a pokud se zadaří, můžeme skončit na docela pěkném místě!

Výsledky KP1

Reportáž soupeřů

Reportáž z kola od vedoucího soutěže