2013-12-27_16-14-00

Šachový den 2013

Ke každému konci roku nezbytně patří šachový den, tento nebyl výjimkou.

S mladými účasníky jsme se sešli už ráno v devět hodin. Opět na ně čekal úkol, tentokrát neměli chytat zloděje, který krade na Dolní České, ale dostali zadání od výzkumného ústavu života a díla Járy Cimrmana: z útržků rozhovoru dvou šachistů sedících v hospodě, ve kterém rozmlouvali o dávno zapomenuté partii Cimrman-Steinitz, zrekontruovat tuto partii a zjistit, jak český génius porazil prvního mistra světa.

V galerii máte útržky rozhovoru k dispozici, chcete-li si sami vyzkoušet práci šachového historika-cimrmanologa. Pokud se nechcete trápit, jde o partii Edward Lasker – George A. Thomas, mírně upravenou do této podoby.

Nakonec uspěly všechny řešící dvojice. První partii zrekonstruovali Šimon se Samem, gratuluji.

Čekání na oběd (pizzu!) jsme si zkrátili pantomimou, vesměs šachovou. Ukazovali jsme šach, mat, pat, dámu, střelce, španělskou hru, rošádu… nebylo to vůbec jednoduché 🙂

Hodinové čekání na pizzu bylo o hodinu delší, než bychom chtěli. Když pizza dorazila, všichni byli hladoví a tak se na ni hned vrhli. Po obědě se odehrál turnaj ze všech nejdůležitější, senioři vs. junioři. Letos bylo rozložení věků účastníků ještě více posunuté k menším hodnotám než obvykle, a tak za seniory se tentokrát počítal i Tomáš Březina, aby byly týmy stejně početné.

Senioři s handicapem vyhráli 2:0 na zápasy, ačkoliv v prvním jen tím nejtěsnějším možným rozdílem. Já se vám přiznám, že jsem hrál bez handicapu, tedy se všemi figurkami, protože na Šimona ani na Kubu, kteří byli mými soupeři, jsem si odebírat figurky netroufl.

Čas utekl jako voda, po zápasu senioři vs Filipovi přes… junioři jsme ještě měli v plánu odehrát turnaj v němkách, jenže už bylo něco po třetí a ve čtyři měla začínat valná hromada klubu. Tomášek s Dočmenem tedy obhajovat loňské vítězství nemohli.

Na valnou hromadu se nahromadilo třináct členů, což není mnoho, ale komu by se chtělo o svátcích chodit někam cosi hlasovat. Proběhlo to celkem rychle, i když Tom se chvilku před koncem ptal, jestli už může domů… Odhlasoval se jednomyslně výkonný výbor ve stejném složení jako posledně, tedy Dočmen, Luboš, Radek a já. Důležitým bodem bylo přejmenování klubu.

Kdo se na valnou hromadu nedovalil, nemusí se děsit nějaké divoké změny názvu. Už delší dobu se uvažuje o aktualizaci názvu, který neseme podle školy, která nám propůjčuje místnost, a dalo by se říct, ve které má náš klub své kořeny. Jenže škola už prošla několikerým přejmenováním a navíc s novým občanským zákoníkem se do pár let přejmenovat stejně musíme. Navrhnutou variantu nového názvu našeho spolku nám předseda načrtl na tabuli 🙂

SK GPOA Znojmo, z.s. (GPOA je neoficiální používaná zkratka školy, z.s. znamená zapsaný spolek.) Tak uvidíme, zatím se nic konkrétního nedohodlo, není totiž kam spěchat.

Příští rok na šachovém dni zase na shledanou!

Fotogalerie