bradford-Fotolia_4550759_S

Předposlední kolo KP2: krůček od postupu

Jestli si vzpomínáte, minulé kolo jsme trošku zaváhali s našimi kolegy z TJ, se kterými zápas skončil nerozhodně 4:4. Cesta k prvnímu, postupnovému místu se nám tím avšak nezavřela, nicméně je téměř jisté, že jsme si tím uložili povinnost vyhrát poslední dvě kola.

První polovina plánu splněna!

Na nedělní kolo k nám Přijelo družstvo z Tetčic. Že jde o soupeře nelehkého ukázali ve třetím kole, kdy porazili prozatím druhou Lokomotivu E (zde i dále předpokládám úspěšnost námitky). Proto jsme nenechali nic náhodě a pořádně se do zápasu opřeli. První skončil Šimon, soupeř mu přijal nabídku remízy. Šimon považoval za horší svoje postavení, soupeř zase to svoje, takže výsledek potěšil oba :-). A vlastně nejenom oba hráče, ale i zbytek našeho týmu, protože na ostatních šachovnicích se situace rýsovala velice příznivě.

První celý bod získal Dominik. Já jsem vyšel ze zahájení s docela příjemnou pozicí, ve střední hře jsem možná až moc rychle prolamoval centrum (jak mi již bylo vytknuto u mé dřívejší partie, viz komentáře :-)), avšak za vpád věží na sedmou řadu do týlu soupeřovy pozice, což se nakonec vyplatilo a já přidal další bod.

Zajímavá byla partie Luboše H. Nejprve získal kvalitu, pak přidal i útok těžkými figurami na krále. Nejvíc pozornosti na svou partii strhl, když obětoval věž za matové útoky. Bohužel se k našemu překvapení ukázalo, že tam žádný mat není, že se bílý král může po chvilce toulání po šachovnici schovat. Luboš pak nakonec kvůli ztrátám na materiálu prohrál.

Světlana překvapila svého soupeře využitím taktického motivu zvaného přetížení figury, kdy její soupeř kryl dámou dvě různé figury, obě napadnuté. Po výměně jedné přestala být krytá druhá. Třetí celý bod. Další výhru zajistil Luboš R. a půlbod Luboš M., poslední kosmetickou úpravu výsledku provedl Dočmen svojí výhrou. Celkově jsme tedy zvítězili s přehledem 6:2.

Po zápasu samozřejmě proběhla na Věčnosti Dočmenova analýza partií, ukázal nám svoji pěknou oběť kvality za nezadržitelnou dvojici pěšáků pádících do dámy, poradil co by šlo v našich partiích vylepšit a nakonec si ještě někteří stihli zablicat.

Za tři týdny se hraje poslední kolo. Čeká nás Lokomotiva F, kolegové našich konkurentů v boji o první místo. Před Lokomotivou E máme velice těsný náskok, takže se na poslední kolo dá dívat jako na nepřímé finále soutěže. Proto nezapomeňte 23. března držet palce!