(ne zcela) Bleskově: 50. týden

Lokomotiva Brno, ilustrační foto.Hrálo se:

V neděli se v Brně hrálo 5. kolo krajského přeboru družstev, čekal nás brněnský tým Lokomotivy E. Zápas to byl zajímavý a proto poruším pravidla sekce Bleskově a lehce vám přiblížím, jak celá událost probíhala.

Lokomotiva Brno, ilustrační foto.Hrálo se:

V neděli se v Brně hrálo 5. kolo krajského přeboru družstev, čekal nás brněnský tým Lokomotivy E. Zápas to byl zajímavý a proto poruším pravidla sekce Bleskově a lehce vám přiblížím, jak celá událost probíhala.

Zápasu předcházela sobotní šachová příprava týmu v Brně. Proč ne ve Znojmě? Protože polovina týmu je z Brna a blízkého okolí, já jsem Brňák napůl (nebo spíš na čtyři sedminy? 🙂 ) a Dočmen se Světlou si udělali návštěvu Dominika. Odpoledne den před zápasem volal Martin, že se zdravotně necítí nejlépe a tak bylo potřeba kontaktovat Lydku, která byla shodou okolností o víkendu v Brně. Bohužel, Lydka měla vyplý telefon. Naštěstí po zapojení řetězu lidí (kupodivu především z Lokomotivy) jsme Lydku informovali o potřebě přítomnosti jejího šachového umu na zápase 🙂

Příprava byla příjemná, zkušení hráči z předních šachovnic nás připravovali na naše soupeře. Analýzy zahájení byly zevrubné, varianty docházely až do koncovek 🙂

Zápas byl napínavý a ještě napínavý kupodivu je. Ale nebudu předbíhat, vše vylíčím postupně.

Jelikož to mám do hrací místnosti kousek, přišel jsem pozdě. Poprvé ve své šachové kariéře 🙂 Proti mně seděl známý šachový historik, sběratel partií a autor mnoha reportáží a fejetonů, Jan Kalendovský. Po úvodních pár tazích jsem se v duchu radoval, že příprava předchozího dne nebyla zbytečná – na šachovnici jsem měl variantu zahájení, na kterou jsem se připravoval a mám ten pocit, že i Světlana vedle mě vedla hru do struktur, které byly rozebírány.

Rozložení sil v našem týmu jasně předurčuje plán – přední šachovnice musí vyhrát co se dá a zadní musí uhrát alespoň něco. První myslím dohrál Luboš Michalčák, s přehledem zvítězil. Plán se zatím plní 🙂 Dominik v pravděpodobně horší pozici úspěšně reklamoval remízu trojím opakováním pozice. Mezitím to začínalo vypadat bledě s druhou polovinou šachovnic. Šimon s Lydkou postupně prohráli a Světla měla nejasnou pozici (věž a nějaké pišky za dvě figury). Já jsem z lepší pozice nedokázal vykřesat žádnou další výhodu a chvíli před první časovou kontrolou soupeř pozici vyrovnal a nabídl mi remízu. Po propočtech kapitánstva jsem remízu přijal. Světla bohužel v časové tísni přehlédla kombinaci, takže jsme již ztratili čtyři body. Nyní tedy nemůžeme vyhrát, tak snad alespoň remíza. Hraje se na prvních dvou šachovnicích, kde bojuje Dočmen a Luboš Riška. Dočmen vyhrál, můžete si prohlédnout jeho partii s výbornou analýzou. Luboš se snažil vyhrát, bohužel ale soupeř kladl tuhý odpor a musel se spokojit pouze s remízou.

Celkem jsme tedy prohráli 3,5:4,5. Ale to není konec, během partie se stala drobná, avšak z pohledu oficiálních pravidel závažná, nepříjemnost. Hráč Lokomotivy na druhé šachovnici v průběhu partie vytáhl telefon a pravděpodobně jej vypínal a přitom mobil pípl. Rozhodčí nic neslyšel, proto se domluvilo, že se bude pokračovat a tato skutečnost se uvede do zápisu o utkání a bude se řešit podáním oficiální žádosti o změnu výsledku. Necháme se tedy ještě překvapit, jaká bude dohra celého incidentu“ a jak celý zápas dopadne. Shodou okolností se v diskuzi na webu jihomoravského svazu diskutuje o přiměřenosti onoho mobilového pravidla…

V nejbližších týdnech nás čeká:

Stromek, Ježíšek, cukroví, Silvestr, pár vánočních turnajů a především šachový den. A odmlka rubriky Bleskově, která se vrátí až v novém roce.