Fotoreportáž ze šachového dne

K významným prosincovým událostem patří Vánoce, Silvestr a samozřejmě i Šachový den, událost, kdy se po roce v hojném počtu sejdou bývalí, současní a někdy i budoucí členové SPgŠ a trochu se pobaví více či méně šachovým programem. 

Letos jsem měl menší obavy o účast, jelikož se nám hodně mládežníků hlásilo, že mají jiné rodinné plány. Naštěstí se ráno ve dveřích objevili někteří, které jsem vůbec nečekal. O to byla moje radost z jejich návštěvy větší.

Ještě před devátou hodinou ranní, kdy byl předepsaný začátek akce, se v hrací místnosti spgš blicalo a blicalo. Mě Tomášek ani nechtěl pustit cosi domlouvat, dokud svou partii nedohrajeme. Když už jsem potřetí odběhl od šachovnice, nekompromisně mi oznámil  já donesu hodiny!“, abych pořád nezdržoval.

Oficiální program začal velice názornou ukázkou toho, jak se šachista dbající na pravidla nemá chovat. Já s Dočmenem jsme sehráli partii, ve které jsme provedli tolik prohřešků proti pravidlům, že kdyby nás viděl nějaký zkušený šachový rozhodčí, raději by nám schoval všechny figurky, abychom už s tou hrůzou přestali. Naštěstí mládež pravidla docela zná, takže nás na všechny prohřešky po partii upozornili a určitě nic takového ve svých partiích nepředvedou.

Málokomu neuniklo, že mezi diváky scénky chybí Lydka. Chystala totiž venkovní hru, ve které bylo za úkol hledat po parku šachové otázky, správně na ně odpovědět a za každé správné řešení obdržet nápovědu do další části – pozici jedné figurky v pozici, ve které je nutno dát černému mat. Všechna vodítka neposbíral nikdo, tudíž nikdo neznal kompletní pozici, ale přesto dvě skupinky dokázaly najít správný matový motiv.

Po chvilce pobíhání po parku a navíc chvíli před polednem je plán na další hodinku jasný… Oběéééd

Jaká je nejoblíbenější varianta šachu mladých šachistů? No přece němky! (Překlad pro cizince: Němky=Holanďany.) V němkovém turnaji vyhrála dvojice nejvyššího a nejmenšího účastníka, neboli Dočmena s Tomáškem. Porazit je nedokázala žádná z dalších pěti dvojic. 

Takto vítězná dvojice kontroluje dění na ostatních šachovnicích.

Na dalším turnaji jsme si uvědomili, jak nízký je věkový průměr (lépe řečeno medián) účastníků. Uspořádali jsme souboj generací, tzv. turnaj mladí vs. staří. V prvním kole, dříve než přišel Tomáš Jelínek, bojovala Zuzka Konvičková za starší. S drobnými (u jistých fide mistrů s trochu většími) handicapy na straně starších hráčů nás mladší dokázali odremizovat 3:3. S příchodem dalších posil do týmu starších jsme vyhráli 4:2. Sice jsme zvítězili, ta mládež nám ale dává zabrat!

Šachů už bylo pro dnešek dost. Zábava se proto posunula k přestřelce banditů, šerifů a odpadlíků z divokého západu.

Což byl poslední bod programu šachového dne.

Bylo pěkně, zase za rok na shledanou! 🙂

Podívejte se na fotky v galerii!