Pohár Amose Pokorného a armádních šachistů ve Velkých Pavlovicích

V sobotu 18.března jsme se spolu s Pavlem Vejlupkem a Markem Holíkem vydali na VII. ročník Poháru Amose Pokorného a armádních šachistů, který se uskutečnil ve Velkých Pavlovicích. Turnaj opět uspořádal Spolek vojenské historie ve Valticích na čele s agilním Františkem Trávníčkém, který si na pomoc přizval lídra hustopečských šachistů Luboše Kuchynku jako rozhodčího. Na místo utkání, do příjemného prostředí Ekocentra Trkmanka jsme dorazil krátce po deváté s mírným zpožděním.

Ekocentrum Trkmanka

Nad turnajem převzal záštitu a putovní pohár věnoval br. Pokorný – synodní senior ČCE, jehož dědeček byl bratrem šachistu Amose Pokorného. O tom , kdo byl Amos Pokorný, pro neznalé šachové historie se dočtete zde

Amos Pokorný (zdroj Wikipedia)

Krátce po půl desáté hlavní rozhodčí pan Kuchynka sedmikolový rapid hraný tempem 2×15 min na partii a hráče rozlosoval a 26 účastníků včetně jedné ženy se pustilo do klání. Turnaj probíhal ve velmi přátelské atmosféře, před začátkem si účastníci připili rumem Heffron na památku československých legionářů, zajištěno bylo bohaté občerstvení a startovné bylo symbolické, co kdo dal.

Pohled do hrací místnosti
Třebíčský šachista Ivan Kovács

V prvním kole jsem se utkal s rozhodčím turnaje Lubošem Kuchynkou, ale zdolat se mi ho nepodařilo. Celkově jsem v turnaji získal překvapivě tři body (dvě výhry a dvě remízy) a tentokrát jsem přeskočil svoje svěřence Pavla Vejlupka, jenž vybojoval dvě výhry. Pavlovi se na rozdíl ode mne podařilo porazit Ivana Kovácse, který ten den slavil narozeniny :-). Nováček klubu Marek Holík, pro kterého ty byla vlastně první turnajová zkušenost získal jednu remízu.

Společné foto účastníků turnaje
Dvojice obětavých organizátorů hustopečského šachu – Luboš Kuchynka a Jiří Lukáš Tesař

První místo vybojoval Oskar Hájek z Prušánek a odnesl si tak mimo hodnotných cen také putovní pohár. Pořadatel také věnoval věcné ceny pěti dalším nejlepším hráčům a ocenil také jedinou ženu v turnaji – Natašu Richterovou

Celkové výsledky turnaje zde

Závěrem nezbývá než poděkovat panu Trávníčkovi za skvělý turnaj a jistě se budeme těšit na další akci!