Rekordní Gillarův memoriál

Minulou sobotu se uskutečnil jubilejní dvacátý ročník populárního Gillarova memoriálu v Brně – Řečkovicích. Turnaj se hrál jako další díl Jihomoravského krajského přeboru mládeže v rapidšachu. Pořadatelský klub Duras Brno na čele s IM Neklanem Vyskočilem umožnil oproti Brankovicím a Vyškovu start i kategorii HD16. Proto jsme neváhali a po tříleté pauze způsobené covidem dali dohromady šestičlennou výpravu ve složení Marek, Matěj, Filip, David, Agáta a Jirka.

Pohled do zaplněného hracího sálu sokolovny v Řečkovicíh
Derby Matěje s Agátou

O turnaji píše nováček našeho klubu Jirka Špaček takto:

Rok nás zas míjí a hned dvou týdnech po Novém roku tu máme 20. ročník Gillarova memoriálu. I přes to, že delší dobu nebyl kvůli pandemii, spoustu účastníků se shromáždilo v Sokolovně v Brně-Řečkovice. A to necelých 160 účastníků. Tento turnaj měl 7 napínajících kol po 2x 15 minut s přídavným časem 5 vteřin. Byla dohromady 2 kategorie, a to Mladší žáci (2011 a míň) a Starší žáci (2007-2010). Prezentace začínala v 9:15 a končila v 9:45 a už od 10:00 do 15:15 se jenom hrálo. Vyhlašování mělo malé zpoždění.

Filip v turnaji starších žáků vybojoval pěkné dvanácté místo

Sraz našeho týmu bylo v 7:00 na autobusovém nádraží ve Znojmě a v 7:08 jsme odjížděli autobusem směrem Brno. Asi budu mluvit za všechny, když řeknu, že jsme v autobuse dospávali ráno, a tak mohu pouze říct, že cesta šla hladce. Když jsme dorazili na autobusové nádraží v Brně, šli jsme okamžitě přes galerii Vaňkovka a Myší dírou na tramvaj, též říkajíc šalinu. Jeli jsme 20 minut na okraj města a cestou jsme už potkávali známé šachisty.,

Dvojice pořadatelů stávající a bývalý předseda Durasu pánové Hyrš a Moulis

Když jsme dorazili na místo a zaregistrovali jsme se, trénovali jsme, ale spíš ze zábavy, jako bychom toho večer neměli mít dost.

Už při prvním kole jsme zjistili, že to nebude tak jednoduché, jak jsme si mysleli. Dokonce jsme málem nepřišli na 4. kolo, protože jsme nepostřehnuly, že už začíná. Na konci všech kol, jsme měli dobrý pocit a následovalo vyhlašování. Zde jsme se dozvěIi, jak jsme se umístili, a to následovně

Agáta vybojovala čtyři body a skončila v kategorii dívek do 16 let druhá!

Při konci jsme už netrpělivě čekali, neboť nám hrozilo, že nám ujede zpáteční odvoz do Znojma. Naštěstí jsme všechno stihli a cesta byla stejně nerušená, jako ráno.