Znojmo proti Boskovicím podruhé

Úspěšný on-line zápas Boskovice – Znojmo má pokračování. Tentokrát se střetnou hráči z okresu Blansko a Znojmo. Zápasové dvojice sehrají dvě rapid partie (15+5) v neděli večer (29.11.) od 18:30.

Jak se bude hrát

Zápas proběhne na on-line šachové herně lichess.org. Všichni zájemci o hru proto musí mít na lichess aktivní účet (založení herního účtu je zdarma) a být na lichess přihlášeni do klubu “boskosachy“. Účastníky předem rozdělíme do dvojic, proto se všichni zájemci musí nahlásit organizátorům a to nejpozději do soboty 18:00 pomocí přihlašovacího formuláře níže. V případě potíží a dotazů se hlaste organizátorům. Hráče Znojemska má na starost Radek Skoumal, hráči Blanenska se hlásí Milanu Boháčkovi. Rozdělení dvojic oznámíme nejpozději v sobotu ve 20:00. Dvojice uvedeme na této stránce a také rozešleme všem účastníkům e-mailem.

Vzhledem k hernímu systému nemusí být později přihlášení hráči do zápasu přijati. Nadpočetní hráči budou zařazeni mezi náhradníky. Předem děkujeme za pochopení!

Dvojice vždy určíme tak, aby spolu hráli co nejvyrovnanější soupeři. Dvojice zapíšeme do tabulky na této stránce. Herní server bohužel neumí vybrané hráče nalosovat do dvojic automaticky, hráči si musí partii vytvořit sami pomocí výzvy! Ve výjimečných případech je možné partie odehrát na chess.com.

Založení účtu na lichess, přihlášení do klubu a vytvoření výzvy je názorně ukázáno ve videu.

Tabulka dvojic (předběžná)
BlanenskoZnojemsko
Jméno (přezdívka)VTVTJméno (přezdívka)
Milan Boháček
(Millbo) (A)
KMMJan Dočekal
(thesting22) (A)
Miroslav Veselý
(pilosek72) (N)
IIKMZdeněk Molík
(zdenek) (A)
Jakub Probošt
(Kulyz) (A)
IIIIJakub Marek
(argemar) (A)
Tomáš Marcikán
(svTomas) (A)
IIIIIJakub Molík*
(kubista) (A)
Jaroslav Probošt
(jara4444 – chess.com) (A)
IIIIIIFilip Čtveráček*
(FilipCtv) (A)
Jaroslav Švancara
(Jarecek) (N)
IIIIIIRadek Skoumal
(Radys1973) (A)
Vojtěch Radosta*
(VojtechR) (N)
IVIvan Kovács
(ikovacs) (A)
Miriam Pospíšilová*
(MiriamPospisilova) (A)
IVMarek Peroutka*
(marekzn) (A)
Eriku Šustr*
(xving) (A)
IVMatěj Peroutka*
(Maty2007) (A)
Max Machek*
(MaxMachek) (A)
Michal Relich*
(DarthBandit) (A)
Shrnutí aneb co udělat
  1. Mít účet na lichess a zde se přihlásit do klubu “boskosachy”.
  2. Co nejdříve se přihlásit do zápasu pomocí formuláře níže.
  3. Počkat na los dvojic (tabulka na této stránce).
  4. V neděli se přihlásit na lichess nejméně s 15 minutovým předstihem (tedy v 18:15) a na stránce klubu “boskosachy” počkat na pokyny organizátorů (je zde chat).
  5. V 18:30 vyzvat (nebo počkat na výzvu) určeného soupeře.
  6. Co nejlépe odehrát dvě partie (jednu bílými a druhou černými) v rapid tempu 15+5.
  7. Nahlásit výsledek do chatu na stránce klubu “boskosachy” v lichess.
  8. Dobře se bavit a držet palce spoluhráčům!
Přihlašovací formulář (z technických důvodů pouze na www.boskosachy.cz)
Podrobné propozice a časté dotazy

Hrajeme zápas, tedy hráči jsou rozděleni do dvou týmů a spárováni do dvojic. Jeden hráč Blanenska hraje s jedním hráčem Znojemska. Stejně jako u soutěží družstev. Proto je důležité, aby se všichni včas přihlásili, když někdo vypadne, nezahraje si totiž ani jeho soupeř, protože nebude mít nikoho do dvojice.

Dvojice děláme proto, aby si zahráli +/- vyrovnaní hráči, což třeba v turnaji 100% nezajistíme a může se tam stát, že začátečník bude stále narážet na mnohem silnější soupeře a vůbec si nezahraje (v běžném “živém” švýcaru to tolik nehrozí, ale ve zjednodušených internetových systémech ano).   

Jak bude zápas probíhat?

Bohužel žádný herní server neumí automaticky párovat zadané hráče, takže pouze zveřejníme dvojice a tyto dvojice se musí sami sejít u partie, systém je automaticky nerozsadí! Jinými slovy, jeden z hráčů si najde podle přezdívky svého soupeře a pošle mu výzvu k partii. Jeho soupeř výzvu přijme a už se hraje. Pak následuje odveta. Po odehrání dvou partií oba hráči (pro kontrolu) napíší celkový výsledek na chat nebo pořadatelům.

Proč se hlásit do týmu boskosachy na lichess?

Jde hlavně o přehlednost. Máme tam všechny přihlášené na očích a je tam chatovací okno pro případné dotazy. Na párování hráčů to nemá vliv, jde hlavně o zjednodušení organizace.

Co mají hráči dělat?

Jednak si zkontrolujte, zda jste vyplnili a odeslali přihlášku (Vaše jméno se objeví v tabulce dvojic na této stránce) a přidali se do týmu na lichess (přihlášku musí ručně schválit administrátor, tak to může chvilku trvat). Pak už jen čekáte na nedělní večer :-D.

Večer kolem 18:00 se přihlásíte na lichess a také se podíváte na tabulku dvojic. V tabulce najdete své jméno a jméno svého soupeře (dvojice jsou vždy na jednom řádku). Zapamatujete si přezdívku svého soupeře (v závorce za jménem). V tabulce je také informace, kdo bude posílat výzvu a kdo na ni má čekat. Napíšete do chatu, že jste připraveni (administrátor Vás sice v klubu vidí on-line, ale jistota je jistota).

Před začátkem zápasu Vás většinou osloví na chatu někdo z pořadatelů, zda je vše v pořádku. Potvrďte a v 18:30 vyzvěte/počkejte na výzvu svého soupeře k partii (přezdívku jste si měli zapamatovat v předchozím kroku :-D). Jak se posílá výzva máte ve videu. Výzva bude na 15 minut a přídavek 5 sekund. Ostatní věci nejsou podstatné, ale ideálně asi zápočet na rating a samozřejmě hrajete standardní šachy. Pokud bude problém, píšete do chatu a čekáte na moji odpověď. Pokud se se soupeřem spárujete, hrajete. Dohrajete, zapamatujete si výsledek a zažádáte odvetu. Dohrajete odvetu, napíšete mi výsledky z obou partií a už jen čekáte na výsledek celého zápasu (všechny dílčí výsledky se sečtou a určí vítězný tým).