Posila na příští sezónu

Včera jsem obdržel od Honzy Dočekala zprávu největší důležitosti – na příští sezónu přestupuje do našeho znojemského šachového klubu česká šachová jednička, GM David Navara! Tímto ukončí své krátké působení v klubu AD Mahrla Praha. Protože jde bezesporu o největší šachovou událost roku, využili jsme volné neděle pana Navary a provedli jsme s ním krátký rozhovor…

Včera jsem obdržel od Honzy Dočekala zprávu největší důležitosti – na příští sezónu přestupuje do našeho znojemského šachového klubu česká šachová jednička, GM David Navara! Tímto ukončí své krátké působení v klubu AD Mahrla Praha. Protože jde bezesporu o největší šachovou událost roku, využili jsme volné neděle pana Navary a provedli jsme s ním krátký rozhovor.

Šachyznojmo.cz: 

Pěkné odpoledne Davide.

GM David Navara: 

Zdravím všechny čtenáře.

Šachyznojmo.cz:

Jak se daří české šachové jedničce?

GM David Navara:

Máte na mysli po šachové stránce? To se mi daří velmi dobře. Mám úspěšnou sezónu extraligy, z osmi partií jsem získal šest bodů. Horší úspěšnost mám v Bundeslize. Mimo čtyřiašedesát polí to naopak ani nestojí za řeč, jak vidíte, v tom zimním počasí jsem se pořádně nachladil. Naštěstí jsem přes velikonoční svátky neměl v plánu hrát nějaký důležitý zápas a mohl jsem se v klidu kurýrovat doma.

Šachyznojmo.cz: 

To věřím, zdravotní stav může ohrozit výkon nejenom třeba fotbalisty, ale i šachisty. Ale teď, prosím, přejděme k tomu hlavnímu. Vaše fanoušky jistě překvapí vaše rozhodnutí přejít do malého klubu, který nehraje ani druhou ligu. Jaké jsou důvody tohoto přestupu?

GM David Navara:

Celá tato myšlenka se mi objevila v hlavně teprve nedávno, přibližně před měsícem, na začátku turnaje kandidátů v Londýně. Rád bych se příští rok pokusil o zisk titulu mistra světa a chci strávit celý rok intenzivní přípravou. Vím, rozhodl jsem se velice narychlo a leckdo by mohl namítat, že bych měl své rozhodnutí ještě zvážit. Ale já jsem pevně přesvědčený, že právě toto potřebuji.

Šachyznojmo.cz: 

Nechápu, jak vám může působení ve Znojmě, městě na samém jižním konci Moravy, pomoci s přípravou?

GM David Navara:

Znojmo je velice klidné město, plné památek a přírody. Myslím, že to bude ideální místo na důkladnou přípravu. Navíc se ve Znojemském klubu začínají rozmáhat Fischerovy šachy, které já hraji velice rád. (pozn. redakce: David je mistrem republiky ve fischerkách.) 

Šachyznojmo.cz: 

Davide, děkuji vám za informace. Přeji vám hodně štěstí do vašeho plánu a brzké uzdravení.