IMG_0362

Krajský přebor mládeže, sraz druhý

V sobotu 12.1. se konal druhý ze tří srazů krajského přeboru mladšího dorostu.

Do soutěže se přihlásil nečekaně vysoký počet družstev, celkem dvanáct. Hraje se systémem každý s každým, tedy celkem jedenáct kol. První sraz se hrály partie tři, takže na zbylé dva srazy připadá po čtyřech partiích.

Naše sestava byla tentokrát kompletní. To v tom smyslu, že jsme splnili všechny náležitosti soupisky, tedy především jsme měli v soupisce i dívku (první tři kola jsme bohužel museli být na jedné šachovnici kontumováni). Na výpravu se tedy vydali Kuba, Lucka, Tom B., Lukáš F. a Radek.

Měl jsem trošku strach, že délka této šachové události blížící se teoretickým osmi hodinám bude pro naši výpravu docela vyčerpávající, navíc v kombinaci s ranním vstáváním a cestou hromadnou dopravou tam (do Brna) a zase zpátky domů. Zápasy ale probíhaly hladce, bez jediného zádrhelu. Nejspíš díky tomu, že děcka se v turnajových zvyklostech a organizaci docela i vyznají a vedoucí své týmy správně nasměrují k šachovnicím, donesou a vyplní formuláře a tak podobně. Nakonec jsme z Brna odjížděli autobusem o dvě hodiny dřívějším, než jsem plánoval. Domů jsme dorazili dřív, než volební komise stihly spočítat, kdo že to postupuje do dalšího kola volby prezidenta 🙂

Co se šachistických výkonů týká, dnešní výprava byla úspěšná. Velice úspěšná!

V prvních dvou kolech jsme se potkali s oběma Lokomotivami, jednu tvoří svěřenci pana Hurty, druhou vede Adam Effenberger. V prvním kole, i přes brzké ranní vstávání a téměř dvouhodinové trmácení se z domovů do hrací místnosti, jsme zvítězili s čistým štítem 5:0! Radek po hůře zahraném zahájení, s kvalitou méně, celou partii velice kreativně chystal léčky na svého soupeře, až nakonec černého krále v koncovce do svých sítí polapil a zmatil. Druhá Lokomotiva kladla tužší odpor, jde v průměru o několik let starší tým než byli naši první soupeři. Partie na 2. až 5. šachovnici vypadaly docela jasně – dvě prohry a dvě výhry. Neznalý divák by řekl, že Kuba (na první šachovnici) žádnou extra velkou výhodu neměl. Avšak kdo zná Kubův styl hry, muselo být jasné, že Kuba je „doma“, že mu pozice vyhovuje a nejspíš ji vyhraje. Kubovo vedení partie mi připomnělo Talův citát:

Musíš vzít svého protivníka do temného lesa, kde 2+2=5 a cesta ven je dost široká jen pro jednoho.

A ono nakonec fakt jo. Kuba moc pěkně soupeře přehrál. Celkem tedy výhra 3:2.

Na třetí kolo nám byly nalosovány Ratíškovice B. Tým to byl velice mladý, i přes to, že jde o začínající tým trochu naše šachisty potrápili. Celkem jsme vyhráli 4:1.

Čtvrté kolo s Kuřímí C jsme začali brzy, protože naše předchozí partie s Ratíškovicemi netrvaly dlouho a Kuřimští dohráli chvilku po nás. Rychlá výhra 3½:1½ a honem honem na dřívější spoj, abychom nemuseli čekat dvě hodiny na další.

Celkově naše výprava vyhrála všechny čtyři dnešní zápasy. Z toho ani jednu porážku neutrpěl Kuba (který v posledním kole dal remízu), Radek (kterého útoky byly postrachem každého krále) ani Tom. Lucka na druhé šachovnici měla pěkné tři body ze čtyř. Na Lukášovi je bohužel znát, že poslední dobou nehraje, a proto se sem tam dopouští chyb, ale jinak hraje taky pěkně.

Mrkněte se taky na fotky!