Šachový den 2011

Na vědomost se dává, že jsme se k naší velké radosti po roce opět sešli na tradičním Šachovém dnu. Vzhledem k tomu, že se akce konala od 9 ráno a o prázdninách, zaslouží si všechna dostavivší se ranní ptáčata velkou pochvalu. Někteří (jako třeba Mirek) byli dokonce tak nedočkaví, že stepovali před budovou na Dolní České již téměř od svítání. Jiní naopak 10 minut po začátku volali v kolik, že to vlastně ten Šachový den začíná.
Každopádně nakonec jsme se všichni sešli a tajemný Dočmen nás bez vysvětlení odvedl podezřele dlouhou cestou do parku, kde na nás čekala připravená šifrovací hra Chyťte zloděje!. “Kdo dopadne zloděje jako první, získá 50 bodů do bodovací soutěže,” povídá Dočmen, aby v nás probudil spícího ducha rivality. Všichni na to skočili a jali se jak o závod běhat po parku a hledat indicie pro rozluštění první šifry. Brzy všichni zjistili, že aby zloděje dopadli, musí projít přes dveřníka, který je propustí na druhou stranu hradeb. První na druhé straně byl Vojta S., který se ovšem vydal po falešné stopě, kterou tam vychytralý zloděj zanechal. A ostatní hráči ho slepě následovali, takže se na dlouhé minuty zdrželi řešením špatné osmisměrky.
To už ale mnozí byli tak bezradní, že si začali kolegiálně pomáhat a na soupeření nebyly vůbec myšlenky. Dali jsme hlavy dohromady a odhalili jsme skutečné stopy zloděje. Zjistili jsme, že řešením tajenek jsou čtyři figurky a jejich pozice. S tím jsme utíkali za nevrlým Dědem Vševědem, který vám ukáže zuby, když ho neoslovíte, jak máte. No, nebyla to vůbec legrace přes Děda projít a zodpovědět všechny jeho šachové dotazy správně. Někteří u něj zkejsli pořádně dlouho. Ale naštěstí se to nakonec všem povedlo, i když někomu až na stý pokus.
Právě včas jsme vyrušili zloděje při krádeži, takže utekl a nestihl si odnést svůj lup plný čokoládových penízků. Vydali jsme se ho dál pronásledovat. Ovšem správný hrdina musí prokázat své schopnosti a překonat přetěžké překážky, než se dostane k cíli. Všichni tedy museli ukázat, že zvládají dát mat dámou nebo dvěma věžemi. Ti nejstatečnější dokonce dvěma střelci.
Konečně Mirek jako první odhalil, kde leží tajná zlodějova skrýš a dopadl zloděje schovaného v kumbálu. Tím ovšem hra neskončila, protože zloděj se odmítal vzdát, dokud všichni nevyřeší šachovou pozici a nevyhrají za bílého. I lámali si všichni hlavičky. Byl to ovšem Radek, kdo jako první přišel s brilantními čtyřmi tahy a vyhrál tak celou soutěž (tleskáme a smekáme).
Znavení honbou za zlodějem jsme si krátili čekání na oběd hraním karet BANG!. Po obědě jsme vytvořili sedm statečných dvojic a hráli jsme turnaj v němkách, ve kterém zvítězili Kuba s Katkou, Vojta H. s Rosťou byli druzí a Dočmen se Zbyškem třetí.
Nakonec jsme si ještě zahráli tradiční bleskáč senioři proti juniorům, ve kterém ovšem s přehledem zvítězili senioři. Jsou to ale špatní trenéři, příště se jim jako handicap ta dáma prostě sebrat musí.
Následovala schůze, ve které se zvolilo nové vedení našeho klubu (o tom se dočtete jinde). A hurá, mohlo se jít domů, popřípadě ti starší na Věčnost. Těšíme se zase za rok. 🙂