Šachový víkend a první malý úspěch v kraji

Jak už to tak bývá, některé víkendy jsou, co se šachových akcí týče, naprosto prázdné a někdy si nestihnete po sobotním turnaji odpočinout a v neděli ráno hned cestujete třeba na zápas. No a takovým nacpaným víkendům přeje naše účast v soutěžích družstev – okresní i krajský přebor dospělých hrajeme ve stejné neděle, navíc krajský přebor mladšího dorostu se koná běžně v sobotu den před dospělými.

Tento víkend patřil mezi ty nabité a proto si jistě zaslouží být shrnut v článku…

Jak už to tak bývá, některé víkendy jsou, co se šachových akcí týče, naprosto prázdné a někdy si nestihnete po sobotním turnaji odpočinout a v neděli ráno hned cestujete třeba na zápas. No a takovým nacpaným víkendům přeje naše účast v soutěžích družstev – okresní i krajský přebor dospělých hrajeme ve stejné neděle, navíc krajský přebor mladšího dorostu se koná běžně v sobotu den před dospělými.

Tento víkend patřil mezi ty nabité a proto si jistě zaslouží být shrnut v článku.

Předzvěst a přípravy šachového víkendu se udály už v pátek. V kroužku jsme si po delší době zahráli turnaj o tabulku čokolády. Z organizace turnaje by správný pořadatel zešedivěl, v průběhu totiž účastníci docela nahodile přicházeli a odcházeli, a tak jsme losovali švýcarem a průběžně vyřazovali a přidávali nové hráče. Turnaj nakonec vyhrál Kuba, který prohrál jen s Dočmenem. Dočmen byl až druhý. Nepodivujte se, se kterým mládežníkem ztratil Dočmen bod, on byl totiž jeden z těch později přihlášených do turnaje.

V sobotu jsme se ve Znojmě posbírali v sestavě Kuba, Ondra, Leoš, Mirek a Zuzka a vyrazili jsme na základnu Lokomotivy Brno na první tři kola krajského přeboru mládeže. Letošní ročník je zvlášť oblíbený, přihlásilo se do něj 16 (!) družstev. Není tedy možné odehrát celou soutěž systémem každý-s-každým, hraje se extraligovým systémem, tj. týmy jsou rozděleny na dvě skupiny, v základní části hrají skupiny zvlášť a pak se podle pořadí hraje finále o postup a nebo sestup. Nebojte, sestoupit není kam, takže skupinka pro sestup bude hrát jen o čest a slávu 🙂

náši bojovníci s vážnými tvářemi zápasí s Kuřímí

… a naše bojovnice s úsměvem po boji

Na začátek proti nám los posadil družstvo Durasu. Kluci a Zuzka začali sezónu dobře, vyhráli jsme 3,5:1,5. Já jsem chtěl během partií v klidu udělat nějakou práci, ale už asi po deseti minutách vyhrál Mirek. Další dvě kola jsme si vybraly obě družstva z Kuřimi. Kuřim je v okolí Brna velice známý šachový klub pracující s mládeží, za posledních pár roků se jejich šachový kroužek pěkně rozrostl a na mladých kuřimácích jde poznat kvalitní příprava. Náš tým tuto kvalitu tréninků pocítil na vlastní kůži, obě kola jsme prohráli.

Výkony našich nebyly špatné, i když jsme vyhráli jen jedno kolo ze tří. Kuba hraje v poslední době, mohu-li to tak vyjádřit, famózně :-), Ondra udělal za poslední dobu pořádný skok ve výkonnosti nahoru (výkony přes 1500 ela), Mirek toho už taky hodně umí, ale myslím, že se mu nechce moc soustředit se a navíc v sobotu byl nějaký nachlazený, Leoš a Zuzka ještě nemají zkušenosti, ale oběma to myslí a za pár let z nich určitě budou silní šachisti, kteří budou vyhrávat na předních šachovnicích.

Partie jsme stihli dohrát přesně v moment, kdy jsme museli vyrazit na tramvaj šalinu, která nás dovezla k nádraží tak akorát, aby si naši mladí šachisti stihli nakoupit zasloužené občerstvení v KFC.

SPgŠ+G Znojmo

Šach. Jméno hráče Typ N ELO 1. 2. 3. Body %
1. Marek Jakub Z 1454 1 1 0 2 66.67
2. Poláček Ondřej Z 1000 1 0 1 2 66.67
3. Konvičková Lucie Z 1100          
4. Nekvasil Radek Z 1100          
5. Rejzek Leoš Z 1000 0 0 0 0 0.00
6. Špaček Filip   1100        
7. Vozábal Náth   1000          
8. Palas Vladimír   1100 1 0 0 1 33.33
9. Kovalíček Radim   1000          
10. Frková Zuzana   1000 0 ½ 0 ½ 16.67
11. Weizer Adam   1000          
12. Frk Tomáš   1000          
        3 1 36.67

 

Další den nás čekaly soutěže družstev dospělých. Připomínám, že v okresním přeboru máme dvě družstva (B a C) a v krajském přeboru jedno. Celkem se tedy v každou šachovou neděli musí sejít docela velký počet 18 hráčů. Tuto sezónu je ale o účast v soutěžích docela zájem, dokonce na mě v kroužku padl dotaz, jestli bychom nemohli mít okresní družstva tři, protože jsou „nevyužití“ hráči, kteří by rádi hráli.

Lydčino okresní družstvo (C) doma přivítalo Štítary. Hráli především ti, kteří nebyli den předtím v Brně, aby se to prostřídalo. Poprvé hrál okres i náš nejmladší člen klubu, Tom F. Zvítězily ale zkušenosti, vyhrála pouze Lydka na první šachovnici. Radkovo okresní družstvo (B) nakonec zápas nehrálo, odložil se na neučito.

Drobný úspěch jsme zaznamenali v krajském přeboru. Utkali jsme se s Vyškovem, který je pravděpodobně jeden ze slabších družstev, které bude bojovat o udržení v soutěži… jako my. Do Vyškova jsme se sjížděli z různých směrů, Dočmen ve Znojmě naložil do auta mladší část družstva, Kubu, Šimona a Martina. Já a všichni tři Lubošové jsme jeli rychlíkem z Brna. I když je Vyškov jeden ze vzdálenějších klubů, nikdo nebloudil a všichni jsme dorazili včas. Nicméně znojemská „Dočmenova“ výprava za cenu nezastavení si na snídani/svačinu 🙂

Před zápasem jsme naše šance neviděli příliš optimisticky, soupeři měli na většině šachovnic slušnou papírovou převahu. Ale to jsme podcenili naše mladé naděje, trojice Kuba, Šimon a Martin dohromady uhrála jeden a půl bodu! Kuba dokonce porazil dvoulitra, tzn. hráče s půl tisícovkou ela víc. Myslím, že by se soupeři měli začít našich zadních šachovnic bát, jestli se teda nebojí už teď 😉

Zápas nakonec skončil remízou.

Tak zase za dva týdny!

Odkazy na podrobné výsledky a losování:

V galerii je pár fotek z kp mládeže.